Az autóklíma hibái

Az autóklíma hibái

Az autóklíma hibái

A következő írásunkban az autóklíma meghibásodásának leggyakoribb okairól osztjuk meg gondolatainkat Veletek. A személy és teherautók legfontosabb kényelmi extra felszereltsége a klímaberendezés, legfőképpen nyáron!

Elszivárgott a hűtőközeg

Az egyik leggyakoribb meghibásodás a hűtőközeg elszivárgása. Feltöltés előtt nyomáspróba és vákuumteszt szükséges, hiszen ahol a régi hűtőközeg.  elszivárgott ott nagy valószínűséggel az új hűtőközeg is el fog. Régebbi autóknál megeshet, hogy nem ereszt a rendszer, csupán annyi idő telt el a gyártás óta, hogy a hűtőközeg lassan elszivárgott. Fontos, hogy olajat is adjunk a hőtőközeghez töltésnél, mivel a hűtőközeggel együtt az olaj is elszivárog a rendszerből, ami a későbbiekben kompresszor problémákat okozhat.

Klíma kompresszor hiba

Amennyiben megfelelő hűtőközeg mennyiség esetén sem indul el, a hiba diagnosztizálásánál célszerű a kompresszorral kezdeni. A kompresszor meghibásodásának számos oka lehet. Illetve a nyomáskapcsoló(jeladó) is lehet hibás ami nem engedi be kapcsolni a kompresszort.

Klímakompresszor hiba

Tágulási cső/ Expanziós szelep hiba

Amennyiben a rendszer alacsony nyomású részében a nyomás túl magas, vagy túl alacsony, akkor az esetek döntő többségében a fojtás  a probléma.

Ventilátor hiba

Gyakori probléma, hogy a légkondicionáló kizárólag menetközben működik. Ilyenkor gyakran a ventilátor meghibásodása okozza a problémát.

Szárítószűrő hiba

A szárítószűrő feladata, hogy a nedves hűtőközeg ne kerüljön be a kompresszorba. Egyes típusoknál ezt a feladatot klíma akkumulátor látja el. Meghibásodása veszélyes probléma, hiszen a nedvesség rengeteg problémát okozhat a belső alkatrészeknek! Gyakorlatban csak akkor szoktuk cserélni, ha más részegységet cserélünk általában pl. kompresszort.

Klímakondenzátor hiba

A kondenzátor, más néven klímahűtő meghibásodását gyakran a télen, csúszós utak kezelésére használt só okozza. Ilyenkor a kondenzátor oxidálódik, ezáltal csökken a hő átadó képesség ami miatt magas lesz a túlhevítés a magas nyomású oldalán a rendszernek.

Amennyiben járműve klíma berendezése meghibásodik ne habozzon, hívja ügyfélszolgálatunkat! Szakértő kollégáink nagy tapasztalattal várják autóját, bármi is legyen a probléma! Kollégáink rendszeres képzéseken vesznek részt, hogy az ön járműve a legjobb kezekben legyen!